fredag 28. desember 2018

Overnatting med komplikasjoner.

"Men i svarte......?"

Utbruddet kom fra meg selv, liggende i snøen og ikke i hammocken. Jeg var på overnattingstur i villmarken. Min første overnatting i hengekøye.


Det var en aprildag i 2017 at jeg pakket pulken og dro på overnattingstur ut i et snødekt landskap. Solskinn og en del nysnø var det da jeg dro av gårde fra bilen. Gikk ca 3 km til jeg kom til et område med trær som hadde gunstig avstand for å henge om min Amok Draumr. Ikke så lang marsj, men passelig i djup snø når kondisen ikke var den beste.

Sola skinte fortsatt da jeg fant et fint område i le for vinden. Lufta var i svak bevegelse fra nord/nord-øst,  men det var høvelig greit å oppholde seg her i sola.  Om kvelden var det nok 7-8 minusgrader, så da var det lurt å finne en lun plass..

 Det første jeg gjorde var å få montert hengekøya. Prøvde den, og den fungerte helt topp. Lå beint, eneste var at Expeden burde vært tykkere. Senere har jeg anskaffet meg den på 90 mm, og det har vist seg å fungere mye bedre. Erfarte også at det må mer til enn bare Expeden, vanlig liggeunderlag, reinskinn eller lignende.

 Det var masse furutrær i området, så det var ikke problem med bålved. Tente bålet da det begynte å skumre, og jeg hadde fint bål helt til jeg tok kveld. Fin stemning utover kvelden.


Etter hvert ble det tid for å ta kvelden. Da begynte "moroa". Episoden har jeg fortalt om til flere, og jeg har blitt oppfordret til å filme for ettertida....Som en sa: "Du må henge opp et viltkamera når du setter i gang..."

Soveposen blir lagt ut i full lengde. Hadde kledd av meg ytterklærne, sto der i ullundertøy fra topp til tå. Lurte føttene ut av skiskoan og satte meg inn i køya med rygg og rumpe først. Har jo sett på Youtube at man skal brette fotenden inn og plassere rumpa midt i køya. Fungerte det????

"Nei!" det fungerte ikke. Ikke med sovepose lagt ut.

Hodeenden av soveposen kom jo selvfølgelig som om et vindkast hadde blåst posen ned mot rumpa. Selvfølgelig. Da jeg satte meg vippet jo hengekøya kraftig opp i hodeenden. Jeg la meg imidlertid bakover, fikk dratt posen opp ved å legge meg  på siden og posen ved siden av meg. Etter mye om og men kom jeg meg inn i posen og fikk dratt glidelåsen nesten helt opp. Dette brukte jeg en god del tid på, hvor mye vet jeg ikke. Det var ikke enkelt å få både meg selv og posen i riktig posisjon. Jeg ble svett. Skikkelig svett. Brillen dugget og ble ubrukelig, den måtte tas av og plasseres i en liten pakkepose som hang i en karabinkrok.

Noe stemte ikke der jeg lå i posen for å finne ro og normal pust og puls. Det var veldig mye sovepose foran haken........Etter et par øyeblikk med undring skjønner jeg hvorfor. Jeg lå med posen opp-ned. Ryggpartiet opp, og overdelen ned.

"Nei, nei, nei....e det muuuulig?" tenkte jeg.

Det var mulig. Jeg hadde klart det...

Da ble jeg høvelig oppgitt og ergerlig, men det var bare å starte forfra igjen. Kunne jo ikke ligge slik.
Kom meg ut av posen, snudde den og prøvde å komme meg inn i posen igjen. Yoga og gymnastikk i ei sann forening. Varm og svett igjen. Jeg prøvde å ake meg bakover, lå for mye ned mot fotbukta. Det jeg ikke var oppmerksom på var at jeg burde brukt snora over meg til å holde i. (Det har jeg begynt med i ettertid. Av skade blir man "klukk")

Plutselig, og uten varsel.....det skjedde veldig fort....føttene rett opp, hodet ned, og jeg fòr som en ball ut av køya. Hode og nakke fikk snøkontakt. Det ble ubehagelig kaldt.Både jeg og soveposen lå plutselig i djupsnøen......Da blei æ forfær igjen. Veldig forfær. Selvtilliten fikk noe å stri med da.

Hva jeg følte da husker jeg ikke, annet enn at jeg var ganske tilfreds med at jeg var alene i skogen.

Ja ja, jeg kom meg til "køys" etter hvert. Sovna etter ei stund og sov relativt godt om natta. Det var jo klarvær så tarpen forble nedpakket. Men etter å ha bråvåknet et par ganger i løpet av natta da det ramlet snø/små isklumper ned fra greinene og i skallen på meg så monterte jeg fluenettingen. Det hjalp. Det kom ikke flere overraskelser som nådde meg, fluenettingen tok av.

Ser fra tid til annen at enkelte lurer på hvordan man kan entre Amoken på en lur måte. Antar at flere har gjort lignende erfaringer som jeg har gjort. Om de har havnet i bakken/snøen som jeg gjorde vet jeg ikke.

Jeg har lært meg en teknikk som fungerer helt utmerket. Den er som følger:

Soveposen legges ut i full lengde, åpent glidelås og utbrettet.
Strekker meg mot hodeenden og holder posen fast der. Deretter plasserer jeg  kneet midt i køya samtidig som jeg holder meg i snora over køya med den ledige hånden. Legger meg så inn i køya mens jeg fortsatt holder posen i posisjon. Da er det bare å legge seg ned, fortsatt holde i snora og snu seg rundt på ryggen og "lirke" seg inn i posen. Det kan hjelpe på å bruke snora aktivt for å løfte seg litt opp fra underlaget for å få kropp og pose som man ønsker.

Metoden funker utmerket. Jeg kvier meg ikke lenger for å utføre nødvendig pisse-ærend, enten det er sent eller tidlig.

Söndag morgen, ei stille stund. Her ble jeg liggende i god og varm sovepose i et par timer før jeg startet dagens gjøremål. Det vil si å stå opp og starte dagen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar